ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - Π. ΑΙΓΙΟΥ

        

Αίγιο, 8/3/2021

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Σεξουαλική Παρενόχληση στους χώρους εργασίας

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως Ημέρα μνήμης και Τιμής στους ένδοξους αγώνες των πρωτοπόρων Γυναικών που κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1857     απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. διοργανώνει σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου, Συμβουλευτικό Κέντρο Πατρών και το «Συνήγορο του Πολίτη»,  την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία: Το φαινόμενο, οι επιπτώσεις του,  τα νομοθετικά μέτρα και οι πολιτικές  πρόληψης & αντιμετώπισής του».

Το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας θα αναλυθεί διεξοδικά από σημαντικούς εκπροσώπους φορέων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να σταματήσει η κοινωνία να ανέχεται τη Σεξουαλική Παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους. Θα  αναδειχθούν η έκταση και οι διαστάσεις του φαινομένου, οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στις οποίες είναι εκτεθειμένη μία εργαζόμενη γυναίκα, το προφίλ των δραστών και των θυμάτων, οι επιπτώσεις στην υγεία τους και οι μύθοι που δικαιολογούν την ανοχή της κοινωνίας στο φαινόμενο. Επίσης, θα παρουσιαστεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και οι διαθέσιμες υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναλυτικά στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα από  τις εκπροσώπους φορέων:

 • «Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη  για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία», κα Μαρία Βουτσίνου, Ειδική Επιστήμονας στο "Συνήγορο του Πολίτη" (Κύκλος Ίσης Μεταχείρισης)
 • «Το νομικό πλαίσιο της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον χώρο Εργασίας», κα Σέγγα Βασιλική, Νομικός Συμβουλευτικού Κέντρου Πατρών
 • «Η Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία: μύθοι και πραγματικότητα για ένα αόρατο εφιάλτη εναντίον των εργαζόμενων γυναικών»: κα Ευαγγελία Γιαννοπούλου, Νομικός και Πολιτικός Επιστήμων, Μέλος της ΔΗΚΕΠΑ, της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος κα Γιάννα Δημουλά, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν: η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Δυτικής Ελλάδας κα Αμαλία Βούλγαρη-Πολονύφη και η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας- Παράρτημα Αιγίου, κα Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη.

            Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αλλά και θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων στον τομέα της εργασίας. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι δυστυχώς αποτελούσε και αποτελεί εργασιακή συνθήκη για πολλές γυναίκες. Συνιστά βία κατά των γυναικών με δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπικότητα και την αυτοδιάθεσή τους, ενώ υποσκάπτει τη θέση των εργαζομένων γυναικών ως κοινωνική ομάδα επιτείνοντας την έμφυλη ασυμμετρία στα εργασιακά δικαιώματα.

Το «ελληνικό #metoo» που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει φέρει στην επιφάνεια φαινόμενα έμφυλων διακρίσεων, καταδεικνύοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και όλες!

Δείτε το μέσα από τη σελίδα facebook της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias

Και από το youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: https://youtu.be/LdrUxlgGauc

 

Εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α

 

Μαρία Τσουκαλά

8 Μάρτη 2021- Εκδήλωση Π. Αθήνας

 

 

8  Μάρτη -  Παγκόσμια  Ημέρα  Γυναίκας 

 

Webinar

" Τηλε-εργασία: Μια νέα επιβαρυμένη πραγματικότητα για τις γυναίκες;"

 Σάββατο 13 Μαρτίου 2021  ώρα 7:00μμ

Η εργασία όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αλλάζει. Η πανδημία και η ψηφιακή μετάβαση αλλάζουν τα δεδομένα γρήγορα και αναπάντεχα.

Στην έρευνα της ΓΣΕΕ το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως στη διάρκεια του lockdown , δούλεψε περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το νόμιμο ωράριο, χωρίς όμως να αναγνωρισθούν υπερωρίες.

Οι σχέσεις εργασίας και παραγωγής μεταμορφώνονται  ποιοτικά και ποσοτικά. Είμαστε έτοιμοι και έτοιμες για αυτές τις αλλαγές; 

Άνδρες και γυναίκες συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και να έχουμε τα ίδια δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο; 

Τι συμβαίνει με τα εργασιακά δικαιώματα, το εργασιακό περιβάλλον, την κοινωνική ασφάλιση, το ωράριο και τις αμοιβές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων;

Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με κανόνες και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και πολιτική βούληση ώστε να προωθηθούν τα παραπάνω.

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας ανοίγει το διάλογο και θα είναι παρούσα με προτάσεις για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται...

Συντονισμός: Αμαλία Κάτζου, Δημοσιογράφος

Ομιλίες :

Χαιρετισμός-Εισαγωγή: Ζέφη Δημαδάμα, Πρόεδρος Παραρτήματος  Αθήνας -ΕΓΕ

Ηλίας Κικίλιας,Ψηφιακή επανάσταση και η νέα εργασιακή πραγματικότητα”,  Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) 

Ντένα Λογιάδου  "Ευέλικτες Μορφές  Εργασίας. Εξ αποστάσεως Απασχόληση. Παγίδα για τις γυναίκες" Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας - ΕΓΕ

Πηνελόπη Πετροπούλου “Τηλεργασία και Προσωπικά Δεδομένα - Τηλεϊατρική και Ηλεκτρονική Υγεία”, Αντιπρόεδρος Παραρτήματος Αθήνας  - ΕΓΕ

Αλία Παπαγεωργίου “Τηλεργασία και ασταθή οικονομία - δικαιώματα, ισότητα, επιπτώσεις”. Εκπρόσωπος των Πράσινων, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://zoom.us/j/7699005427

Καθώς και στη σελίδα του Παραρτήματος Αθήνας ΕΓΕ : 

https://www.facebook.com/ege.athina/

Συζήτηση- Ερωτήσεις 

 

8 Μάρτη 2021 - Μια διαφορετική Ημέρα Γυναίκας

                   

8η Μάρτη 2021: Μια διαφορετική  Ημέρα της Γυναίκας.

 

  Ημέρα μνήμης, για τις πρωτοπόρες εργάτριες της Νέας Υόρκης , που το 1857 κινητοποιήθηκαν απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, (8 ώρες εργασία, 8 ώρες εκπαίδευση, 8 ώρες ανάπαυση), συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ίση αμοιβή με τους άνδρες  συναδέλφους τους.

Σήμερα, 164 χρόνια μετά, βιώνουμε τις δυσμενείς συνέπειες μιας πανδημίας, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την  όλο και διογκούμενη βία και  την εκμετάλλευση.

 Ιδιαίτερα έχουν πληγεί κλάδοι που κυρίως απασχολούνται γυναίκες, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η  εστίαση, η  καθαριότητα, η  εκπαίδευση. 

 Επισφάλεια εργασίας, απώλεια θέσεων εργασίας, μη αμειβόμενος χρόνος εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών εργασίας στο σπίτι με επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης στις 65 ώρες την  εβδομάδα. Τηλεργασία χωρίς κανόνες και δικαιώματα.

Ανατροπή των συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και υγειονομικών συνθηκών.

 Και όλα αυτά τα δεινά  μετά την πίεση από τη 10ετη οικονομική κρίση. Στο ζοφερό περιβάλλον προστίθενται φυσικά,  τα προβλήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας και οι φυσικές κλιματικές  καταστροφές, που πλήττουν περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα,  ένα νέο κίνημα ξεκίνησε στην Ελλάδα  μετά και τον Δυτικό κόσμο, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου,  που αποκαλύπτει επιτέλους  την κακοποίηση στους χώρους εργασίας, με την μετατροπή της σε πεδίο εκμετάλλευσης και κατάχρησης εξουσίας.

 Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αφιερώνουμε την Ημέρα σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή στον χώρο της Υγείας  και όχι μόνο και διεκδικούμε:

 • Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
 • Απόσυρση του σχεδίου Νόμου για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών και τον υποχρεωτικό χρόνο επικοινωνίας.
 • Εφαρμογή του Νόμου2447/1996 περί Οικογενειακών Δικαστηρίων και δομών στήριξης.
 • Σεξουαλική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
 • Εκπαίδευση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα στην δικαιοσύνη, την δημόσια ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.
 • Ενθάρρυνση και στήριξη γυναικών και ανηλίκων του κινήματος κατά της βίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδοφιλίας, της συζυγοκτονίας
 • Αναθεώρηση Ποινικού Δικαίου.
 • Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος
 • Επαναφορά της ΓΓΙΦ  με  λειτουργία και  ενίσχυση των δομών Συμβουλευτικής   και Ξενώνων Φιλοξενίας .

 

Οι γυναίκες ενωμένες πρέπει να αγωνιζόμαστε

                 

                     ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

Δίπλα στη Σοφία και την κάθε Σοφία

                    

                                                                                                                           18 Ιανουαρίου 2021

   Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση   που υπέστη ως νεαρή κοπέλα  από υψηλόβαθμο και ενεργό μέχρι και σήμερα στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, έχει προκαλέσει οργή και τεράστιο  κύμα συμπαράστασης προς την Ολυμπιονίκη που βρήκε το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να μιλήσει γι’ αυτό το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της.

Η σπουδαία πρωταθλήτρια  έκανε κάτι εξίσου  σπουδαίο: με αξιοθαύμαστο θάρρος αποκάλυψε το τεράστιο φορτίο που σήκωνε τόσα χρόνια,  το οποίο  –όπως ομολόγησε- την είχε κάνει μάλιστα να χάσει  την αγάπη στον εαυτό της, δίνοντας έτσι  φωνή και σε άλλα  φοβισμένα κορίτσια.

 Η παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός είναι  οδυνηρή  εμπειρία που σημαδεύει για πάντα, αποτελεί εγκληματική πράξη ,αλλά καλύπτεται από  σιωπή, λόγω της υποκρισίας της κοινωνίας που αναπαράγοντας  τα στερεότυπα, φέρνει  τα θύματα  αντιμέτωπα με τον κοινωνικό στιγματισμό και   την ατιμωρησία των θυτών. 

 Η   βία  στην όποια της μορφή είναι διαδεδομένη σ΄όλον τον κόσμο. Συναντάται καθημερινά στον δρόμο, σε χώρους δουλειάς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα,  στον αθλητισμό. Και όμως ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής για υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων .

Δυστυχώς η «κουλτούρα της βίας και του βιασμού» συνεχίζει να καλλιεργείται ακόμη και από τα ΜΜΕ. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 Εμείς, ως Γυναικεία Οργάνωση στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης  των γυναικών. Η ανοχή μας είναι μηδενική.

Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας, την στήριξη και την  αλληλεγγύη μας προς τη Σοφία και όλες τις Σοφίες που  πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, ώστε να   απεγκλωβισθούν  από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο και  να σπάσουν τη σιωπή τους .

   Ελπίζουμε η γενναία πράξη της Σοφίας να  ενεργοποιήσει άμεσα  πολιτεία και κοινωνία για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλουμε  όλοι και όλες μαζί  να δουλέψουμε για την εξάλειψη  κάθε μορφή έμφυλης βίας. Για την εκδίωξη  της βίας  από την ψυχή και το σώμα   κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου, γενικότερα. Να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά   Να τους διδάξουμε  ότι το «όχι» σημαίνει όχι. Να  τα διαπαιδαγωγούμε   με τις αξίες του σεβασμού της προσωπικότητας και της  ελευθερίας του άλλου, αποτρέποντας τα  από κάθε βίαιη συμπεριφορά.

                                                            ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING