Δίπλα στη Σοφία και την κάθε Σοφία

                    

                                                                                                                           18 Ιανουαρίου 2021

   Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση   που υπέστη ως νεαρή κοπέλα  από υψηλόβαθμο και ενεργό μέχρι και σήμερα στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, έχει προκαλέσει οργή και τεράστιο  κύμα συμπαράστασης προς την Ολυμπιονίκη που βρήκε το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να μιλήσει γι’ αυτό το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της.

Η σπουδαία πρωταθλήτρια  έκανε κάτι εξίσου  σπουδαίο: με αξιοθαύμαστο θάρρος αποκάλυψε το τεράστιο φορτίο που σήκωνε τόσα χρόνια,  το οποίο  –όπως ομολόγησε- την είχε κάνει μάλιστα να χάσει  την αγάπη στον εαυτό της, δίνοντας έτσι  φωνή και σε άλλα  φοβισμένα κορίτσια.

 Η παρενόχληση, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός είναι  οδυνηρή  εμπειρία που σημαδεύει για πάντα, αποτελεί εγκληματική πράξη ,αλλά καλύπτεται από  σιωπή, λόγω της υποκρισίας της κοινωνίας που αναπαράγοντας  τα στερεότυπα, φέρνει  τα θύματα  αντιμέτωπα με τον κοινωνικό στιγματισμό και   την ατιμωρησία των θυτών. 

 Η   βία  στην όποια της μορφή είναι διαδεδομένη σ΄όλον τον κόσμο. Συναντάται καθημερινά στον δρόμο, σε χώρους δουλειάς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα,  στον αθλητισμό. Και όμως ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής για υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων .

Δυστυχώς η «κουλτούρα της βίας και του βιασμού» συνεχίζει να καλλιεργείται ακόμη και από τα ΜΜΕ. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 Εμείς, ως Γυναικεία Οργάνωση στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης  των γυναικών. Η ανοχή μας είναι μηδενική.

Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας, την στήριξη και την  αλληλεγγύη μας προς τη Σοφία και όλες τις Σοφίες που  πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνες, ώστε να   απεγκλωβισθούν  από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο και  να σπάσουν τη σιωπή τους .

   Ελπίζουμε η γενναία πράξη της Σοφίας να  ενεργοποιήσει άμεσα  πολιτεία και κοινωνία για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλουμε  όλοι και όλες μαζί  να δουλέψουμε για την εξάλειψη  κάθε μορφή έμφυλης βίας. Για την εκδίωξη  της βίας  από την ψυχή και το σώμα   κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου, γενικότερα. Να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά   Να τους διδάξουμε  ότι το «όχι» σημαίνει όχι. Να  τα διαπαιδαγωγούμε   με τις αξίες του σεβασμού της προσωπικότητας και της  ελευθερίας του άλλου, αποτρέποντας τα  από κάθε βίαιη συμπεριφορά.

                                                            ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

Δελτίο Τύπου για τον υποβιβασμό της Γ.Γ.Ι.Φ.

                                      

                                                                                                     8 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

2019:   Η Γ. Γ. Ι.Φ.  μετονομάζεται  σε Γ. Γ. Οικογενειακής  Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας,  ανεπιτυχώς  εκ του αποτελέσματος.

2021:  Πληροφορούμεθα ότι η Γ.Γ.Ι.Φ. περνά στην αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας. Τα  πολιτικά λάθη συνεχίζονται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία, γιατί παρακάμπτονται Διεθνείς Συμβάσεις, Ευρωπαϊκές  Συνθήκες και Οδηγίες για την ενίσχυση και προώθηση της Ισότητας των φύλων, Εθνική Νομολογία, αγώνες του Γυναικείου Κινήματος  επί σειρά ετών, καθώς και το έργο της Γ.Γ.Ι.Φ. και του Κ.Ε.Θ.Ι. υπό το ΥΠΕΣΔΔΑ .

 Θυμίζουμε ότι τη δεκαετία του ’80  ιδρύθηκε Υφυπουργείο Ισότητας, με πολύ θετικό έργο ,  με δίκτυο σε  όλες τις Περιφέρειες (Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας) και τους Δήμους ( Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας), που επιβραβεύτηκε για το Νομοθετικό του έργο από τον Ο.Η.Ε. Καταργήθηκε τον Ιούλιο του 1989, από μια συντηρητική Κυβέρνηση.

  Πιστεύουμε ότι με τις  αποφάσεις της Κυβέρνησης , υποβαθμίζεται η προώθηση της Ισότητας των Φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και έρχεται  σε αντίθεση με τις Οδηγίες της Ε.Ε . Το Δημογραφικό είναι πολύ σημαντικό θέμα για την Ευρώπη και  την Ελλάδα. Συνδέοντας  όμως, την Ισότητα  με το Δημογραφικό και την Οικογένεια, υποβαθμίζονται και τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα.

Η Ισότητα και η Οικογένεια απαιτούν διαφορετικούς στόχους, δράσεις, προτεραιότητες. Η Ισότητα έχει ευρύτερη έννοια. Περιλαμβάνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, την αυτοδιάθεση και προστασία του ατόμου, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της βίας .Η οικογένεια , κάτω από όποιο νομικό σχήμα κι αν την ορίσουμε, αποτελεί ένα  από τα υποθέματα της Ισότητας.

 Η Ισότητα , όπως την οραματίστηκε και αγωνίστηκε το Γυναικείο Κίνημα της Χώρας μας, αφορά στην  ισότιμη θέση στην κοινωνία ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, εθνότητα, φυσική κατάσταση, ηλικία.

 Αφορά στην ισότιμη θέση  στην αγορά   εργασίας , στην παιδεία, στην υγεία, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στα Κ.Λ.Α., στα Όργανα που παίρνονται οι αποφάσεις για Εμάς, χωρίς Εμάς.

Σύμφωνα με τους Δείκτες του  European Institute of Gender Equality (EIGE), η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση , όσον αφορά στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η υπουργοποίηση  ελάχιστων γυναικών , σε ένα "μαμούθ" Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και η προσπάθεια "άλωσης" ενός από τα   προοδευτικότερα  στην Ευρώπη  Οικογενειακά  Δίκαια , που θεσμοθετήθηκε το 1983,  είναι άλλη μία  απόδειξη του μειωμένου ενδιαφέροντος που δείχνει η Κυβέρνηση για την Ελληνίδα και την Οικογένεια.

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε:

Την  ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ.Ι.Φ. και του Κ.Ε.Θ.Ι. και την ένταξή τους και πάλι  στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου είναι ο φυσικός τους χώρος,

για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπου υπάρχουν τα  εκπαιδευμένα άτομα και οι  απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.  

 

      Η Πρόεδρος                                                             Η Γ. Γραμματέας

Δέσποινα (Ντένα)  Λογιάδου                                        Χριστίνα Βογιατζή

 

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

                                       

25 Νοεμβρίου 2020

    Η Διεθνής  Ημέρα  για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σαφή και θεμελιώδη στόχο  την παγκόσμια ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας στις 25 Νοεμβρίου 1960 των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο και αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας σε όλον τον κόσμο.

    Η βία κατά των Γυναικών,  λεκτική   σωματική, ψυχολογική, ή συναισθηματική, σεξουαλική  ή  οικονομική  ήταν και παραμένει θλιβερό   κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις και  πολυσύνθετες παραμέτρους. «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία», όπως επισημαίνει  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.  Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα  και κοινωνικοοικονομική κατάσταση, αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλ. του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπεια. Είναι έγκλημα της ανθρωπότητας προς την ίδια την ανθρωπότητα

Οι στατιστικές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Στην Ευρώπη σήμερα 1 στις 3 γυναίκες, δηλαδή 62 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποστεί κάποιο είδος βίαιης επίθεσης  και το 40% με 50% περίπου των εργαζομένων γυναικών έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Γ.Ε. – Παράρτημα Ιωαννίνων σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων – κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρίες «Η ΚΥΨΕΛΗ», αποφάσισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες της Καρδίτσας από την θεομηνία «Ιανός». Κατά την 5/10/2020 και 7/10/2020 τα μέλη μας συγκέντρωσαν τα κάτωθι είδη: αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια, χαρτί υγείας και λοιπά είδη υγιεινής, τα οποία κι εστάλησαν από τα ΕΛΤΑ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καρδίτσας στις 14 Οκτωβρίου 2020.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι σημαντική. Αποτελεί το σημαντικότερο όπλο μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος της ΕΓΕ Ιωαννίνων


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING