ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Νέας Αρτάκης σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου με θέμα “ Σύγχρονη Τέχνη – Λαϊκός Πολιτισμός ”,

με την ευκαιρία του εορτασμού της Γενέθλιας Ημέρας της Νέας Αρτάκης.

Ομιλητής θα είναι ο Εικαστικός - Πολιτικός Μηχανικός ( MSc ) κος Γιώργος Κεβρεκίδης.

Ώρα προσέλευσης : 19.30 – 20.00

Έναρξη ομιλίας : 20.00

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ – εστιατόριο REMEZZO , Αγ. Νικολάου 6 ( παραλία Νέας Αρτάκης )

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.

 

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΒΙΑΣ-ΒΙΑΣΜΟΥ

                                                                                                                     9/9/2020

                 

 

  Το χυδαίο και αισχρό σχόλιο παίκτη  reality show, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων  και  καταδικάστηκε άμεσα και απερίφραστα από   την ελληνική κοινωνία,  έφερε και πάλι στο προσκήνιο  ένα ζήτημα  το οποίο επανειλημμένα ως Γυναικεία Οργάνωση αναδεικνύουμε και καταγγέλλουμε.

 Η βία σε κάθε της μορφή σε βάρος των κοριτσιών και  των γυναικών συνιστά κατάφωρη  παραβίαση των θεμελιωδών  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως  αυτά ορίζονται από τις διεθνείς διακηρύξεις. Η αναπαραγωγή της  κουλτούρας της βίας και του  βιασμού που παρουσιάζεται ως καθημερινή κανονικότητα  και όχι ως ενέργεια που συνιστά εγκληματική πράξη έδωσε το «δικαίωμα» στον παίκτη να κάνει ωμά και «άνετα» τις  απαράδεκτες σεξιστικές-ρατσιστικές – ομοφοβικές  άθλιες δηλώσεις σε ακροατήριο που  δυστυχώς τις αποδέχεται.

 Οι ιστορίες βιασμών και τα  φρικτά εγκλήματα έμφυλης βίας  μάς συγκλονίζουν ως κοινωνία. Οι γυναικοκτονίες έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μάστιγα. Η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει  πρωτοφανείς διαστάσεις. Παρά την  αλλαγή του ποινικού κώδικα,  οι αντιλήψεις δεν άλλαξαν. Τα στερεότυπα είναι  ακόμη γερά δομημένα. Λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δυστυχώς  καλά κρατούν. Ο σεβασμός του άλλου δεν θεωρείται αυτονόητος.

   Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό ζήτημα που προκύπτει,  είναι τα πρότυπα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ στο όνομα του κέρδους και της τηλεθέασης, δίνοντας άκριτα το  βήμα    του λόγου. Η αποβολή του εν λόγω παίχτη μετά την κοινωνική κατακραυγή  δεν απενοχοποεί κανέναν υπεύθυνο.

 Τα ΜΜΕ  πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν,   γιατί    αυτές οι νοοτροπίες και τα επικίνδυνα ρατσιστικά στερεότυπα  που  αναπαράγονται και διαιωνίζονται    επηρεάζουν τις συμπεριφορές ανθρώπων. Η τηλεόραση δεν μπορεί να είναι μόνο κακής ποιότητας με σαθρά πρότυπα. Έχει άπειρες δυνατότητες, με γνώμονα πάντα  τον σεβασμό των τηλεθεατών και την τήρηση  των  κανόνων  της ραδιοτηλεοπτικής  νομοθεσίας.

  Είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο το γεγονός  ότι στο περιστατικό αυτό  η  κινητοποίηση  υπήρξε αποτελεσματική και ότι   η κριτική και η κατακραυγή  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  προέρχεται  κυρίως   από ευαισθητοποιημένους νέους  ανθρώπους που δεν υιοθετούν τέτοιες  αθλιότητες.   

  Επειδή όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει κι άλλη στιγμή που  κάποιος άλλος   θα κάνει πιο  αισχρά σχόλια ή πράξεις,  ας μη μείνουμε  στις  γενικόλογες  διακηρύξεις για την ισότητα των φύλων.

 Έχουμε υποχρέωσή  ως  ευνομούμενη πολιτεία, ως  σύγχρονη  και πολιτισμένη κοινωνία, ως γονείς και ως γυναίκες  να επαναπροσδιορίσουμε την οπτική και τους στόχους μας , ώστε να ανατρέψουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα  και να  αποβληθούν οι κοινωνικές παθογένειες, γιατί διαφορετικά γινόμαστε συνένοχοι σε τέτοιες ενέργειες.

 Έχουμε υποχρέωση να εμφυσήσουμε -ιδιαίτερα στη νέα γενιά- τη μηδενική ανοχή στη βία, την αγάπη ως βάση  στις ανθρώπινες σχέσεις, τον σεβασμό στην αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Επιβάλλεται  να θυμίζουμε  στους γιους μας  ότι έχουν μάνα, αδελφές και θα αποκτήσουν γυναίκα και θυγατέρες.

    Μόνο τότε  θα αρχίσουν  να αλλάζουν τα πράγματα  προς το καλύτερο.

                                               ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παγκόσμια ημερα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε και απηύθυνε ομιλία στη Βουλή σε κοινή ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Η συνεδρίαση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Σακελλαροπούλου:

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντάσσεται από τα τέλη της δεκαετίας του 90 στις προτεραιότητες των διεθνών, ευρωπαϊκών και διακυβερνητικών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με νομικό έρεισμα μία σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η διεθνής κοινότητα, σε στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, σφυρηλάτησε σταδιακά μία ολιστική και συνεκτική πολιτική κατά της σύγχρονης δουλείας, με βασικό εργαλείο το διεθνές δίκαιο. Η πλειοψηφία των κρατών συμμορφώθηκε στις διεθνείς συμβάσεις και εκπόνησε σχετικά εθνικά σχέδια δράσης. Σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών οργανισμών, υπάρχουν σήμερα 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελάχιστα θύματα, όμως, διασώζονται από τις αρχές, ενώ εξαιρετικά περιορισμένος είναι και ο αριθμός των δουλεμπόρων που διώκονται και καταδικάζονται. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση μιας διάχυτης «κουλτούρας ατιμωρησίας» απέναντι στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Είναι αλήθεια ότι η εμπορία ανθρώπων συνιστά ένα δυσδιάκριτο και δυναμικό φαινόμενο. Η εγκληματική δράση είναι κατακερματισμένη, με τη συμμετοχή και συνενοχή ποικίλλων διαμεσολαβητών. Τα θύματα πωλούνται διαδοχικά σε νέους ιδιοκτήτες, ενώ συχνά αγνοούν το νομικό πλαίσιο και δεν συνειδητοποιούν την κατάσταση εμπορίας τους. Η συνεργασία τους με τις Αρχές είναι προβληματική και η πληροφόρηση της κοινωνίας για το έγκλημα ελλιπής, με αποτέλεσμα να καθίσταται περίπλοκη η ανακάλυψη της αλυσίδας των δραστών και η δίωξή τους, καθώς και ο εντοπισμός των θυμάτων για την αρωγή και την προστασία τους.

Η εμπορία ανθρώπων είναι δυστυχώς μία επιχείρηση υψηλής ζήτησης, τόσο σε υπηρεσίες, όσο και σε παραγόμενα προϊόντα. Οργανωμένα κυκλώματα, αλλά και μεμονωμένοι δράστες, αποκομίζουν τεράστια κέρδη αντιμετωπίζοντας, αναλογικά, ελάχιστο κίνδυνο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για την τρίτη πιο επικερδή δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Εκτείνεται από τις κλειστές πόρτες παράνομων οίκων ανοχής μέχρι τα εργοστάσια ένδυσης και τα χωράφια, από τα οικοδομικά εργοτάξια μέχρι τις βιομηχανίες, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Το πρόβλημα της εμπορίας δεν συναρτάται μόνο με τη δυσχέρεια της καταστολής του, αλλά και με τις κοινωνικές ανισότητες και προκαταλήψεις, ιδίως τη δική μας ανοχή. Τα θύματα είναι δίπλα μας. Τα συναντάμε στους δρόμους, τα χωράφια, τις αλυσίδες παραγωγής˙ χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών φέρνει στη χώρα μας ακόμη περισσότερους ευάλωτους ανθρώπους, ενώ είναι δύσκολη η διάκριση ανάμεσα στα θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και εκείνα της παράνομης διακίνησης (smuggling). Απέναντι στη δήθεν ενσωμάτωση που προσφέρει στους κατατρεγμένους το οργανωμένο έγκλημα, μέσω της στρατολόγησής τους στην παρανομία και την εργασία σε συνθήκες εξαθλίωσης, η Πολιτεία μας οφείλει να προτάξει την προστασία, την περίθαλψη και την αλληλεγγύη προς τα θύματα, καθώς και τη βιώσιμη κοινωνική ενσωμάτωση των πλέον ευάλωτων, όπως οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση της μηδενικής ανοχής στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εκμετάλλευσης και να εμπλουτίσουμε την πολιτική μας με πολλαπλές συνέργειες σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, αυτοδιοίκησης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών.

Το εθνικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και Οδηγίες. Σύμφωνα με την αρχή της παγκόσμιας Δικαιοσύνης, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή των ελληνικών ποινικών νόμων σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης της πράξης, ακόμη δηλαδή και αν η πράξη της εμπορίας έλαβε χώρα στην αλλοδαπή. Η Ελλάδα, με βάση την Οδηγία 2011/36 (Ν. 4198/2013), συνέστησε στο Υπουργείο Εξωτερικών το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Επίσης, μέσω της εθνικής συντονιστικής της Αρχής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η χώρα μας συνεργάζεται με όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, τους διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού επιτείνουν τις ανισότητες και δημιουργούν συνθήκες ύφεσης, με αποτέλεσμα την έξαρση της εμπορίας. Σε συνθήκες ανέχειας, τα θύματα συνιστούν παθητικούς δέκτες της εκμετάλλευσής τους. Άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, πολέμους και διωγμούς, και βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας ένδειας, γίνονται εύκολα έρμαια κάθε επιτήδειου που τους υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον. Η εμπορία ανθρώπων ριζώνει στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου μας: τις ένοπλες συρράξεις, τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, τους αποκλεισμούς και τους εκτοπισμούς. Παραβιάζει βάναυσα την ηθική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και προσβάλλει στην καρδιά του τον πολιτισμό μας. Κανείς μας δεν μπορεί να εκπίπτει σε αναλώσιμο πράγμα, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Στα θύματα της εμπορίας καθρεφτίζεται η μεγαλύτερη παρακμή της ίδιας της ανθρώπινης συνθήκης μας και μάλιστα σε κοινωνίες που κατοχυρώνουν την προστασία των δικαιωμάτων και περιβάλλουν το άτομο με αυξημένες εγγυήσεις ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει την καθολική αναγνώριση και την επίγνωση της βαρύτητάς του, ιδίως τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά ότι αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς. Γυναίκες και μικρά παιδιά, μετανάστες και άποροι, γίνονται καθημερινά αντικείμενα διακίνησης, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, την εξώθηση στην παρανομία και κάθε άλλη μορφή εργαλειοποίησης. Η αδιαφορία μας είναι η πιο σκληρή υποκρισία και απαξίωση, όχι μόνο της ζωής των ανθρώπων αυτών, αλλά και της δικής μας ελευθερίας.

Ας σταθεί σήμερα η Παγκόσμια ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων αφορμή για τη διαρκή επαγρύπνησή και δέσμευσή μας στον αγώνα κατά της απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Θεωρώ αυτονόητο, ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο καθήκον μου να συνδράμω, με όλες μου τις δυνάμεις, σε αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου αυτό με τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ:

“Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας”

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

                                                                                                                          Αθήνα 9 Ιουνίου 2020

 

                          ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

   

  Με αγωνία και θλίψη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την έξαρση βίας στις ΗΠΑ. « Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Η οργή μας αντανακλά τη χρόνια καταπίεση και απόγνωση για τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και διακρίσεις στις ΗΠΑ». Είναι η φωνή του δεκαοκτάχρονου Τζάχβον  Κρέιβεν.

« Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις μοχθηρές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων» είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

     Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή οργής και  διαμαρτυρίας  ολόκληρου του κόσμου  για την εν ψυχρώ δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε  απερίφραστα  τη ρατσιστική συμπεριφορά,  και τη βαρβαρότητα σε βάρος κάθε ανθρώπου και γενικότερα τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

 Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει στους σκοπούς του καταστατικού της την προάσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταδίκη της βίας από όπου  και αν προέρχεται, κρούει τον κώδωνα του  κινδύνου αύξησης κάθε μορφής βίας.  Η φυσική βία, η λεκτική, η ηλεκτρονική, η ρατσιστική, η ενδοοικογενειακή, η σχολική και αθλητική βία (bullying), η  βία κατά των γυναικών, η σεξουαλική βία, ο βιασμός, αποτελούν δυστυχώς σήμερα, σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς  μας.

 Πρόσφατο το περιστατικό  έγχυσης με βιτριόλι σε μια ανυποψίαστη γυναίκα. Και ακόμα πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε  η δίκη Τοπαλούδη με ποικίλες μορφές βίας: Βία και μετά θάνατο κατά της κοπέλας που δολοφόνησαν φρικτά  ασυνείδητοι νέοι. Βία κατά της  Εισαγγελέως, που τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να προτείνει την καταδίκη των ενόχων.

  Η Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που ψηφίστηκε το 1948, βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου, γιατί είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Ο οικουμενικός χαρακτήρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να αποτελούν περισσότερο μια θεωρητική διακήρυξη, γιατί  αποδεικνύεται δυστυχώς στην πραγματικότητα   ότι ο ρατσισμός σε βάρος κάθε διαφορετικότητας είναι βαθιά ριζωμένος στις σύγχρονες κοινωνίες.

  Απαιτείται επομένως πολλή  δουλειά- ξεκινώντας από τη νέα γενιά- για την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών που θα συμβάλουν  στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας,  στον  σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της τιμής και της προσωπικότητας. Αξίες που θα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ¨ τα  παιδιά μου να ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους ¨.

 Η σύνθεση της σημερινής κοινωνίας με την συνύπαρξη ατόμων  διαφορετικής καταγωγής, απαιτεί τον σεβασμό στην διαφορετικότητα του ατόμου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Σε αυτή τη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία το σχολείο και η κοινωνία αλλάζουν.  Γι’  αυτό η πολιτεία, τα ΜΜΕ   και όλοι εμείς, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να συμβάλουμε στη βελτίωσή της και την εξάρθρωση της βίας κατά των ανθρώπων.

  Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις οργανώσεις με κοινωνική δράση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί η βία κάθε μορφής κατά ανυποψίαστων πολιτών, με σύνθημα « να μην δικαιολογούμε τη βία, να μην την εκλογικεύουμε, να μην συμμετέχουμε σε αυτήν, αν θέλουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης που να λειτουργεί με βάση έναν ανώτερο ηθικό κώδικα».

Με την προσδοκία να επικρατήσει η λογική και με  την ευχή να σταματήσει η βία που γεννά βία, ζητάμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση  των αιτίων που προκαλούν την παραβίασή τους.

 

Για το Πανελλαδικό Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                              Η Γ. Γραμματέας

Ντένα Λογιάδου                                                         Χριστίνα Βογιατζή

 


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING