Skip to main content

Η ΕΓΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ

                                           

 

                                               Η ΕΓΕ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ

                                                               

                                      6  ΜΑΡΤΙΟΥ 1994   –    6  ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

 

     Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που η Μελίνα Μερκούρη πέρασε στην αιωνιότητα και η   Μελίνα  των Ελλήνων,  η Μελίνα του κόσμου παραμένει ολοζώντανη στη συλλογική μνήμη.

Θυμόμαστε την   αυθεντικά  μοναδική, την  απόλυτη και πρωτοπόρα  Γυναίκα, το φωτεινό πρόσωπο της Τέχνης, τη γοητευτική  προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας που ταξίδεψε παντού  την Ελλάδα.

 Την  Υπουργό Πολιτισμού που συνέβαλε  στην εδραίωση του Πολιτισμού ως σημαντικού κεφαλαίου της σύγχρονης Ελλάδας, διεκδικώντας με  ασίγαστο πάθος  την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δίνοντας  ώθηση στην ένταξη της πολιτιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Την   αγωνίστρια της Δημοκρατίας ,του δικαίου,  της ισότητας,  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας  αλλά και της ζωής, με ένα αστείρευτο σπάνιο κουράγιο στο βλέμμα ως το τέλος.

Τη Μελίνα  που « τόλμησε την ομορφιά και ομόρφυνε την τόλμη».

Υπήρξε ίσως η πιο προβεβλημένη  γυναικεία  προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής της χώρας στη διάρκεια του αιώνα .

Αδάμαστη , ασυμβίβαστη ,μαχητική, απόλυτη, τη θυμόμαστε καλεσμένη στο νησί μας τον Ιούλιο του 1993  να  υποστηρίζει  με πάθος   : « Οι γυναίκες έχουμε τη φαντασία του οραματιστή και το ρεαλισμό του δημιουργού…………

…Ο αγώνας δε θα σταματήσει  μέχρι την πλήρη δικαίωση της γυναίκας στον ατομικό, κοινωνικό και δημόσιο βίο της. Αυτό δεν είναι πια αίτημα. Μετατράπηκε σε απαίτηση».

 Η  Μελίνα είναι από τις φωνές που μας χρειάζονται ολοένα και περισσότερο σήμερα. Που συγκινούν και μάς  υποχρεώνουν να θυμηθούμε την ίδια μας  τη συνείδηση και το χρέος μας. Γιατί μας έμαθε πόσο σπουδαίο και μεγάλο είναι το να αφιερώνεσαι και να παλεύεις για την Ελλάδα, για  την ιστορία της , για το παρόν και το μέλλον της.

 

                                                                                               Ε.Γ.Ε.-ΚΩ